Logo
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nysgjerrig på kjøp av bobil?

Her er en guide til å kjøp av brukte bobiler, viktige tips og råd.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Drømmer du om å utforske naturskjønne ruter og omfavne friheten på veien i din egen bobil? Bobilferie er en helt unik ferievariant som lar deg og din familie, oppleve by og landskap i eget tempo, med komforten fra eget hjem. En helt ny bobil kan være økonomisk uoppnåelig for mange, men en brukt bobil kan være et utmerket valg, som kombinerer fornuftig investeringsbeløp med samme feriemulighet man har ved kjøp av helt ny bobil.

Innholdsfortegnelse

Velge brukt eller ny bobil

Ny bobil

Ved kjøp av ny bobil har man fordel av de nyeste funksjonene, teknologiene samt de mest effektive systemene for kjøring, En bobilforhandler vil gjerne levere bilen med fabrikkgaranti, fuktgaranti og lignende, noe som vil redusere sjansen for uforutsette utgifter. Når bobilen er ny vil også alle slitedeler, karosseri, dekk, bodel, og så videre ha full gjenværende levetid. Ved kjøp av ny bobil står man fritt til å velge utstyr, type bobil, motorisering, samt andre viktige ting for å individualisere din families nye feriebil. Bakdelen er høyere anskaffelsessum, samt et vesentlig høyere verditap de første årene du eier bobilen.

Brukt bobil

Å kjøpe en brukt bobil er gjerne langt gunstigere økonomisk, både med tanke på investeringsbeløp og potensielt verditap. En brukt bobil vil også kunne bidra til at man, eksempelvis, kan velge en premium bobil i stedet for en budsjett- bobil til tilsvarende beløp. Ved kjøp av brukt bobil vil du også gjerne få en indikasjon på holdbarhet og byggekvaliteten til bilen, da den allerede har fått noen år på veien med normal bruk. Med dette argumentet kommer også noen av bakdelene ved kjøp av brukt bobil, det vil kunne forekomme feil og mangler, både i bo- og bildelen som man må inspisere så grundig det lar seg gjøre. Det vil naturlig være slitasje på bilen, noe av den slitasjen kan være skjult, og ikke noe verken du som kjøper eller tidligere eier vet om på salgstidspunktet. Du må påregne høyere vedlikeholdskostnader ved kjøp av brukt bobil sammenlignet med kjøp av ny bobil.  

En bobil vil bli utsatt for vær og vind av alle typer, kanskje spesielt her i Norge. Det er dermed viktig å ta en vurdering på hvilket behov man har innen isolasjon, varme og klimaanlegg. Enten du velger ny eller brukt bobil er det viktig at bobilen tar høyde for deres individuelle reisebehov.

Kjøp din neste bobil fra oss!

Med vårt brede utvalg av bobiler i de fleste prisklasser, kan du trygt kjøpe bobil hos Dinbruktbil.no AS

Budsjettering ved kjøp av bobil; vurder prisramme etter behov for deres bobil.

1. Innkjøpskostnad

Vurder deg frem til ønsket sum for din neste bobil. Eksempelvis 500000kr med et slingringsmonn på 50000kr. Det kan være lurt å ta et raskt overblikk over markedet, slik at man får en realistisk vurdering av hvilke behov man får dekt innenfor ønsket budsjett. Kanskje må man fire litt på kravene for å få til den økonomisk riktige beslutningen.

2. Driftskostnader

Utover kjøpesum må det også påregnes diverse løpende kostnader.

Forsikring

Forsikringspremien vil variere utfra bonusnivå, forsikringsdekning, samt bobilens alder og utstyrsnivå. Over forsikringen kommer også trafikkforsikringsavgift til staten. Dersom bilen står vinterlagret kan man avregistrere bilen i inntil 6 måneder pr år. I så tilfelle er det kun en lagringsforsikring man behøver betale. Snakk med din leverandør.

Service, fukt- og gasstester

De fleste bobiler skal ha årlig service og fukttest. Det tilkommer også gasstest hvert fjerde år. Avhengig av motorisering, skal enkelte bobiler også ha utført registerreimsservice med jevne mellomrom (ofte hvert fjerde år).

Reparasjoner

Det kan være lurt å sette av et budsjett for diverse slitedeler. Dette kan være bremser, dekk, støtdempere, bodelsteknisk og lignende. Dersom du kjøper ny eller brukt bobil fra forhandler medfølger det ofte en tredjeparts garanti som kan bidra til å redusere risiko for større reparasjoner, som girkasse, motor, gassanlegg og lignende.

Drivstoffkostnader / Bompenger / Fergebilletter.

En bil over 3500KG vil gi langt bedre nyttelast og flere muligheter hva angår innredning og lignende, men det vil påløpe noe høyere kostnad til bompenger og ferger, samt krav om C1 sertifikat for større bobil.

Verditap

Det tilkommer et naturlig, årlig verditap på bobilen, avhengig av alder. Jo nyere bilen er, jo høyere vil årlig verditap være.

Sluttføring og gjennomføring av nødvendig papirarbeid

Dersom du utfører en skikkelig behov- og kostnadsanalyse før innkjøp av ny eller brukt bobil, vil alt ligge til rette for et komfortabelt bobil- eierskap. På den måten kan du og din familie oppnå full glede av bobilferien uten å være bekymret for ekstraordinære kostnader man ikke har planlagt for.

Et bilde av en dame som ser på en parkert bobil.

Velg riktig type bobil

Ta en vurdering på hva bobilen hovedsakelig skal brukes til. Dette er et svært viktig steg for å ta et informert, korrekt valg av bobil til deres behov.

Bruksfrekvens

Skal bobilen brukes alle helger eller kun ved høytider og ferier? Blir bilen benyttet til mange korte turer eller færre lange turer?

Reiseforhold

Hva slags klima kommer dere å bruke bobilen i? Vinterferie i Norge, sommer i Spania? Klima stiller forskjellige krav til utstyr og byggekvalitet på bobilen.

Hvor mange personer skal reise sammen på tur? Bobiler i forskjellige størrelser har forskjellige løsninger. Er dere hovedsakelig kun to som reiser, kan man velge en bobil med utstyr tilpasset nettopp slike turer. Er dere kanskje en familie på fire vil antall faste sengeplasser være viktig. Å re opp seng er fullt mulig, men kan være noe stressende om man reiser på langtur med hele familien.

Delintegrert og alkoveløsninger er gjerne noe rimeligere i innkjøp. Alkove har fast sengeplass over førerhus, men forsetene kan gjerne ikke snus for å utvide plassen ved salongbordet. Alkoveløsningen medfører også noe større luftmotstand og drivstofforbruk ved kjøring, kanskje spesielt på motorvei. En helintegrert bobil er ofte bedre tilpasset hva angår utnyttelse av innvendig boområde, men dette er også den mest kostbare løsningen.

Ta en vurdering på behovet deres. Størrelse på kjøkken, benkeplass, kjøleskap, fryseskap, komfyr og kokebluss. Størrelsen på baderommet må vurderes etter behov, dersom man skal «fricampe» ofte, vil størrelse på baderom og kanskje solcellepanel for «off-grid» strøm være viktig. Dersom deres ferievaner innebærer mye campingplasser og bobilparkeringer er dette gjerne ikke like viktig. Som nevnt ovenfor er det viktig å vurdere hvor mange, og hva slags sengeplasser man har behov for.

Et bilde av en bobil parkert på et jorde

Bør man kjøpe bobil privat, eller hos bobilforhandler?

Det finnes både fordeler og bakdeler ved begge varianter. Ved kjøp privat vil man ofte oppnå noe lavere kjøpssum enn fra bobilforhandler, men gjerne på kompromiss av forbrukerrettigheter og hvor grundig bilen har vært testet før levering.

Fordeler og ulemper ved privat kjøp av bobil:

Fordeler

Ingen fordyrende mellomlegg, ingen kostnader for selger. Her går bobilen direkte fra gammel- til ny eier. Det medfører vanligvis lavere pris for deg. Ved handel privat kan man ofte, etter grundig inspeksjon av bobilen, bli enig om en endelig salgssum basert på de eventuelle manglene man har funnet sammen. Tidligere eier innehar ofte en del udokumentert historikk, da vedkommende gjerne har kunnskap om bobilens positive og negative sider, samt hva som er utført av reparasjoner og lignende.

Ulemper

Bobil kjøpt privat er vesentlig dårligere beskyttet av lovverket, da man ikke er omfattet av forbrukerkjøpsloven, og dens strenge retningslinjer for næringsdrivende. Bobil som selges privat er vanligvis uten garanti (dersom det ikke fortsatt er garanti fra fabrikk eller lignende), og den leveres vanligvis ikke med like omfattende rapporter som ved handel fra en forhandler. Eksempler på slike rapporter er fukttest, gasstest, tilstandsrapport bil, funksjonstest bodel og lignende.

Kjøpe bobil fra forhandler:

Ved kjøp av bobil fra en anerkjent forhandler, kan du som kunde forvente en bil som er grundig inspisert, og eventuelle mangler bobilen selges med dokumentert etter beste evne. En forhandler vil også være bundet av forbrukerkjøpsloven, en god ekstra sikkerhet for deg som kunde. Kjøper du bobilen fra profesjonell part er gjerne prisen fast, men det foreligger oftest fukt- og gasstest av nyere dato, tilstandsvurdering av bildelen og funksjonstest av bodelen. Bobilforhandlere har gjerne gode avtaler med tredjeparts- leverandører av bobilgaranti, finansiering og forsikring. Man vil i større grad kunne senke skuldrene ved kjøp hos forhandler, men det største «varpet» gjør man gjerne privat.

Et bilde av en bobil som kjører på en vei.

Kontroller bobilens tilstand grundig, både bil- og bodel

  • Ta en vurdering av bobilens tilstand, med alder og kilometerstand som retningslinje for hvilken tilstand man kan forvente, dette vurdert sammen med prisen selger forventer.
  • Er alt vedlikehold av bobilen utført etter fabrikantens anbefaling? Dette gjelder både bo- og bildelen. Årlig fukttest og service er gjerne nødvendig for å opprettholde garanti. Det kan også være greit å sjekke over eventuelle større reparasjoner som er utført.
  • Vi anbefaler alltid å kjøpe bobil grundig inspisert av uavhengig verksted. En bobil er et «hus på hjul», så det er svært mange tekniske ting som må kontrolleres. Grundig inspeksjon reduserer risikoen for at deres bobilkjøp har skjulte feil eller mangler som påfører dere store, uforutsette kostnader.

Fukttest: Årlig fukttest avdekker skader tidlig og ivaretar garanti fra fabrikk.

Gasstest: Sikkerhetsvedlikehold, slanger blir kontrollert og anlegg trykktestet.

Tilstandsrapport bildel: Her blir blant annet motor, gir, dekk, rust, karosseri, vinduer og tetninger, samt annet relevant bilteknisk vurdert.

Tilstandsrapport bodel: Varmeanlegg, klimaanlegg, kjøkken, interiør, bodelselektrisk, vannpumpe, varmtvann, dusj, og annet relevant boteknisk.

Konklusjon

Når man er godt utstyrt med all nødvendig informasjon hva angår bobilens tilstand kan man gjennomføre handelen, vel vitende om at alle forholdsregler for så trygt bobilkjøp som mulig er tatt.

Det er fort gjort å glemme hva dette egentlig handler om i denne prosessen. Bobilkjøp handler i svært stor grad om følelser. Det er viktig at man trives i den nye bilen, handelen vil aldri være god om man ikke liker følelsen man får når man sitter i salongen på sin nye bobil. Dersom du klarer forestille deg mange flotte turer i de nye omgivelsene, er antakelig handelen riktig, forutsatt de ovenfor beskrevne råd er fulgt.

Å investere i en bobil åpner en ny verden av opplevelser for deg og din familie. Tar du informerte valg etter grundige forberedelser og følger instinktene dine, ligger mye til rette for suksess. Hver bobil har sin egen historie, velger du å kjøpe brukt bygger du gjerne videre på en allerede eksisterende historie.

Besøk Dinbruktbil.no for et omfattende utvalg av brukte bobiler

Vi bruker tid og nødvendig ekspertise når vi skal velge bobiler for videre salg. Ta gjerne kontakt med en av våre selgere, vi hjelper deg med å realisere deres drømmer.