Logo
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Planlegger du å kjøpe bruktbil?

Din ultimate kjøpsguide for bruktbiler i Norge -Alt du trenger å vite før ditt neste bruktbilkjøp

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Kjøp av bruktbil kan være en spennende milepæl i livet, kanskje spesielt for førstegangskjøpere. Bruktbilmarkedet i Norge tilbyr et vidt spekter av bruktbiler som dekker de fleste behov og budsjett.

Navigering i bruktbilmarkedet kan være utfordrende, om man ikke innehar ekspertisen til å foreta de riktige valgene. Uavhengig om du tenker kjøp privat eller via bruktbilforhandler, vil vår guide bidra med nødvendig kunnskap og verktøy. Dette gjør deg informert, trygg og sikker ved din fremtidige bruktbilhandel.

Innholdsfortegnelse

Se vår kjøpsguide video

Grunnleggende forståelse av bruktbilmarkedet

Hvorfor velge bruktbiler?

Å kjøpe bruktbiler fremfor nye, kan være finansielt gunstig. Den mest åpenbare fordelen er redusert verditap, da dette er absolutt høyest de første årene. Forsikring og registrering av bruktbiler, er vanligvis rimeligere, slik at den totale kostnaden ved ditt bilhold kan være lavere ved kjøp av bruktbil.

Hvor starter søket etter din nye bruktbil?

Jakten på den perfekte bruktbilen for deg og din familie, kan gjøres i privatmarkedet eller via en etablert bruktbilforhandler. Begge variantene har fordeler og ulemper. Ved kjøp av bruktbil privat, er prisen vanligvis lavere, men gjør at du må påregne en vesentlig større egeninnsats, hva angår mekanisk og kosmetisk kontroll av bruktbilen. Velger du derimot å gjøre ditt kjøp hos en bruktbilforhandler, inngår gjerne bruktbilgaranti og tilstandsrapport, som bidrar til trygghet for deg som kjøper

Skal du kjøpe bruktbil? Sjekk vårt gjennomarbeidede konsept!

Vi leverer bruktbiler i de fleste prisklasser, klar for kjøp, og kan leveres på kort varsel. Din nye bruktbil leveres selvfølgelig med tilstandsrapport og bruktbilgaranti, for ditt sinnsro og indre velbehag.

Hvordan kjøpe bil?

Bestem deg for prisklasse

Første steg er å velge prisklasse for din nye bruktbil. Her er det viktig å huske alle kostnadene, ikke kun kjøpesum. Det tilkommer også forsikring, avgifter og mulige reparasjoner, som vil variere etter biltype. Valg av budsjett vil forenkle navigasjonen i dagens omfattende bruktbilmarked.

Gjør nødvendige undersøkelser i forkant

Før du bestemmer deg for en spesifikk bilmodell, er det viktig å undersøke markedsverdi, kjente feil og mangler, driftskostnader, samt anmeldelser fra nåværende og tidligere eiere av samme bil. Dedikerte nettsider med bilanmeldelser og lignende, er verdifulle ressurser du kan benytte før ditt neste bruktbilkjøp.

Inspiser bruktbilen grundig

Uavhengig om du velger kjøp av bruktbil privat eller via en bruktbilforhandler, er en grundig tilstandsrapport sterkt anbefalt. Se etter tegn på skade, unormal slitasje, og forsikre deg om, at alle bilens funksjoner virker som de skal, både interiør og eksteriør. Lag deg gjerne en sjekkliste ved kjøp av bruktbil, du kan ta med, slik at ingenting blir glemt og undersøkt før kjøp.

Husk å be om dokumentasjon på bilens servicehistorikk. Det er ikke tilstrekkelig at tidligere eier hevder «servicer er fulgt», dette må kontrolleres grundig. At bruktbilen har fulgt fabrikantens anbefalte vedlikeholdsplan og serviceintervall, er essensielt for å vurdere bilens verdi. Undersøk bilen nøye.

Sjekkliste bruktbil

  • Tilstand kosmetisk eksteriør og interiør.
  • Tilstand på alle oljer/væsker i motorrom, se etter lekkasjer og lignende.
  • Prøvekjør bilen, vurder ulyder/vibrasjoner eller annet under kjøring.
  • Kontroller servicebok og eventuell dokumentasjon (f.eks EU kontroll), som måtte finnes.
  • Se at alle elektroniske funksjoner samt multimedia virker som det skal.
  • Aircondition er viktig å kontrollere, potensielt en meget kostbar reparasjon.
  • Tilstand på dekk, sjekk mønster (minimum 4 mm sommer, 5 mm vinter) og sjekk produksjonsdato på dekk (fire siffer, eksempelvis «2218» betyr uke 22, 2018).

Etterspør tilstandsrapport fra uavhengig verksted

Ekstern tilstandsrapport er en trygghet, både for deg som kjøper og for selger av bruktbilen. En omfattende rapport fra uavhengig mekanisk fagmann, vanlig verksted, NAF eller Viking. Dette vil blant annet avdekke eventuelle skjulte feil og mangler, som kan medføre problemer senere.

Rettferdig pris på bilen

Med bilens tilstand og historikk grundig dokumentert, samt god kjennskap til markedsverdi på kjøretøyet du tenker å kjøpe, er alle detaljer på plass for å enes om en rettferdig pris på kjøretøyet med selger.

Sluttføring og gjennomføring av nødvendig papirarbeid

Når begge parter er enig om detaljene ved bruktbilkjøpet, er det svært viktig å utarbeide en kontrakt, som beskriver vilkårene ved handelen. Her kan tilstandsrapporten vedlegges, og eventuelle mangler man er enig om som medfølger ved kjøpet, beskrives.

Det er flere uavhengige leverandører, av elektroniske kontrakter ved kjøp og salg av bil privat, men dersom handelen gjøres hos bilforhandler, vil vanligvis den profesjonelle part bistå med dette, og påse at alt gjennomføres korrekt.

Et bilde av en biltur. Far og sønn reiser sammen med bil

Vær sikker på at betaling er utført og bekreftet, før bilen formelt skifter eier

Eierskifte av bruktbil og lovpålagt forsikring

Eierskifte utføres på Vegvesenet.no. Det må tegnes forsikring på bruktbilen i ny eiers navn, før bilen kan omregistreres og omregistreringsavgift betales. En profesjonell bilforhandler, vil vanligvis hjelpe med både forsikring og omregistrering.

Sjekkliste bruktbil – Oppsummert

Kjøp av bruktbil bør være et positivt tilskudd i din hverdag. Det er alltid mye følelser involvert ved valg av ny bil, og det kan være spesielt givende om man finner akkurat den riktige bilen etter ditt behov og budsjett. En godt gjennomført bruktbilhandel basert på korrekt behovsanalyse, medfører en sømløs opplevelse, hvor sannsynligheten er stor for at du som kunde blir fornøyd med handelen av den nye bilen.

Det er viktig å huske at bilkjøp gjerne er den nest største investeringen for folk flest, og en tålmodig og grundig prosess er nødvendig for å oppnå ønsket resultat.

Lykke til med jakten! Vrooom vroom!

Vet du hvilken bruktbil du trenger?

Gjennom vår behovsanalyse hjelper vi deg med å finne den riktige bruktbilen etter ditt behov og budsjett